sekojiet mums Facebook  
  Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

 

«Akumulators - ārpus aizdomām. Jauns. Oriģināls. Nesen nomainījām,» ar lepnumu paziņoja viena paziņa, stāvot pie auto, kura dzinējs ne par ko negribēja darboties pēc nakts stāvēšanas salā. Taču pietika ar paviršu skatu, lai aizdomas kristu tieši uz akumulatoru. Jebkurā gadījumā: no vienkāršākā uz sarežģītāko. Un akumulators ir pirmais pārbaudes ķēdē.

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

 
 

 

Attēlā var redzēt, ka spaile nav uzvilkta līdz galam: vai nu tā atslāba un sāka nošļukt, vai nu jau no sākuma tika tā uzstādīta. Tas ir slikti. Kā zināms, spailes ir projektētas tā, lai nodrošinātu maksimālu saskares laukumu ar aukumulatora izvadiem un garantētu kontakta kvalitāti. Priekš kam? Bez normāla kontakta baterija vienkārši neuzlādēsies kā nākas

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»  
 

Apgrieztais vads, kurš izlien no spailes - arī potenciālo problēmu avots. Tas samazina spailes elementu saskares laukumu, spraugā iekļūst mitrums un elektrolīta tvaiki. Korozija noved pie vēl lielākas kontakta laukuma samazināšanas. Kā jau tika minēts, kontakta tīrība un laukums ir ļoti svarīgi: ne velti autoražotājs palielināja ražošanas izdevumus, izveidojot platas kontaktplates un izmantojot uzgriezni ar atloku (DIN 6923 / ISO 4161).

Secinājums - viennozīmīgs: nepieciešams iztīrīt spailes un akumulatora izvadus, pie viena likvidējot liekā vada atliekas. Pirmā tiek ņemta nost un pēdējā uzlikta mīnus spaile. Pēc spailes noņemšanas, uz akumulatora izvadu ir ieteicams uzlikt izolējošo materiālu (sausu lupatu, maisu u.c.). Tas novērsīs nejaušus pieskārienus spailei, kurus pavada dzirksteļošana un sprieguma lēcieni borta tīklā.

Kā parāda prakse, viens no izplatītiem spaiļu un akumulatora izvadu tīrīšanas veidiem ir to skrāpēšana ar skrūvgriezi. Vienkāršs, bet ļoti nedrošs un kaitniecisks veids. Kāpēc? Izmantojot šo metodi, strāvu vadošo laukumu ierobežo dažu skrāpējumu malu saskares vietas. Izveidotās rievas samazina kontakta darba laukumu, tajās krājās mitrums un netīrumi. Turpmākās ekspluatācijas laikā, pēc tīrīšanas ar «skrūvgriežu» metodi, ir vēlama kontakta virsmu pulēšana.

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

Vislabākais veids: speciālā birste akumulatoru spaiļu un izvadu tīrīšanai. Vienkāršs un nedārgs instruments, kurš ļauj ātri un kvalitatīvi iztīrīt kontaktus.

Izjaucot spaili, izmetam vecos uzgriežņus un ar rūsas kārtu nosegtās ripas. Priekš kam mainīt bojāto sitprinājumu, ja to vēl var izmantot? Skopuma dēļ. Nomaiņa pēc izjaukšanas izmaksās tik, cik pats stiprinājums (centi). Ja nomaiņa tiks veikta, kad vairs nevar normāli atskrūvēt, tad jāmaksā par papildus darbu (servisos - vismaz 15 min jeb 5...10 Eiro). Deformēta uzgriežņa vai skrūves atskrūvēšanas gaitā, var tikt bojāti blakus esošie mezgli, kas arī nesamazinās remonta izdevumus.

Kā nomaiņu vislabāk ir izmantot stiprinājumu no nerūsējošā tērauda (skrūvju marķējums A2 vai A4). Šis materiāls ir izturīgāks, nav pakļauts korozijai. Tas ir lielisks vadītājs, bet maksā vairākas reizes dargāk par vienkāršu metālu.

Tīram arī vietas apkārt atverēm zem skrūves un pašu skrūvi. Šajās vietās tiks stiprināts kabelis priekš lādēšanas ierīces.

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

Birstes pretējais gals ir paredzēts akumulatora izvadu tīrīšanai. Pietiek uzvilkt un vairākas reizes pagriezt, lai iegūtu lielisku rezultātu. Citkārt tam būtu nepieciešama ilga un nepatīkama ņemšanās ar smilšpapīru.

Pēc kontaktu tīrīšanas ar abrazīvo metodi, aizsargātās vietas obligāti ir jānotīra ar lupatiņu. Ja to neizdarīt, tad tīrīšanas procesā radušies netīrumi var traucēt vadāmībai, ciešai kontaktu piekļaušanai un veidot spraugu mitruma iekļūšanai.

Nākamais etaps - apstrādāt visus kontaktus ar speciālu tīrošu aerosolu (Contact Spray). Strādājot ar aerosola iepakojumiem, pastāv risks saņemt sejā sajaukumu no putekļiem un ēdelīgas ķīmijas. Tāpēc nenāks par skādi uzvilkt aizsargbrilles. Pirms salikšanas, noslaukam vadus un akumulatoru ar sausu lupatiņu. Netīrumi nelaiž mitrumu un starp poliem rodas vāja strāva, kura noved pie baterijas pašiztukšošanās.

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

Nianse: šodien ir liela tā saucamo intelektuālo ladēšanas ierīču izvēle. Tie ļauj uzlādēt akumulatoru, nenoņemot to no spēkrata (sk. iespraudumu). Tādas ierīces parasti tiek komplektēti ar ātro spraudni. Tas nozīmē, ka pie spailēm vai to stiprinājumiem vienu reizi tiek pievienots pārejas savienojums ar štekeri (pieskrūvējas). Šajā štekerī, pie nepieciešamības uzlādēt AKB, tad arī tiek iesprausts būsteris. Kas nozīmē, ka nav nepieciešams katru reizi noskrūvēt / skrūvēt atpakaļ uzgriežņus. Minētā lādēšanas ierīce dotajā gadījumā bija un tāpēc tika nolemts uzreiz pievienot tā pārejas savienojumu.
Savācot spailes un pieslēdzot uzlādes ierīces pārejas savienojuma vadus, akurāti - lai neaprautu kabeļus, neko nesalauztu un neradītu īssavienojumu - uzliekam spailes AKB izvadiem. Uzgriežņus pievilkt nepieciešams uzmanīgi, lai nenorautu vītni un nepārrautu spailes (precedenti ir zināmi). Pēc uzstādīšanas, uz spailēm un AKB izvadiem uzklājam speciālo aizsargaerosolu (Battery Terminal Spray). Nožūstot tas rada izturīgu aizsardzību pret ārējo iedarbību, kura neļauj mitumam un elektrolīta tvaikiem iekļūt iekšienē un izpostīt kontaltus.

Pēdējā lieta: nogriežam, piemēram, vecas divriteņa kameras gabalu, ar lupatiņu notīram palikušo talku un ar apskavu slēdzam vienu galu. Izmantojot apskavus, vēlams nogriezt liekās «astes». Palikušais gals - ļoti ass un var stipri sagriezt rokas, tāpēc apstrādājam to ar smilšpapīru vai vīli. Rezultātā rodas apvalks, kurā slēpjam smuku un dārgu firmas uzlādes ierīces spraudni.

Kāds iespējams teiks: ne pārāk daudz uzmanības ir veltīts tādai elementārai lietai, kā AKB spailes? Laikam, ne pārāk. Kā rāda prakse, nereti lielas problēmas izraisa it kā sīkumi, kuriem mēs bieži vien nepievēršam uzmanību.

Epilogs: pēc uzlādes nakts garumā, mašīna bez problēmām iedarbinājās. Paziņai bija izrādījusies taisnība - AKB bija perfekts. Problēma bija paviršā pieslēgumā. Taču šī problēma ir ne tikai viegli novēršama, bet arī viegli nepieļaujama.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

Izņemot dažādus uzlādes ciklus, dažām mūsdienu uzlādes ierīcēm ir vēl virkne labu īpašību:
1. Uzlādes iespēja, nenoņemot spailes, bez riska bojāt sarežģīto auto elektroniku. Nenotiek datu nomešana no dažādām ierīcēm, un nav nepieciešams ņemties ar atslēgšanu.
2. Tās ir kompaktas un var tikt atstātas zem spēkrata motora pārsega.
3. To korpusi ir mitrumizturīgi (IP65, IP44 barošanas dakša), kas nozīmē, ka tās var izmantot ārā, turklāt temperatūrā no -20Ń° līdz +50Ń°.
4. Tām ir pieslēdzams caur spraudni kabelis, priekš stacionārās uzstādīšanas uz AKB spailēm, kas ir ērtāk un doršāk nekā spīles-«krokodīli».

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mēdz gadīties, ka, mēģinot noņemt, spaile neiet nost no AKB izvada.

Ko nevajag darīt: ņemt aiz vada un raustīt. Kāpēc: vads sastāvs no daudzām tievām dzīslām. Enerģiski raustot uz dažādām pusēm, notiek to pārrāvums, kas savukārt noved pie vada šķērsgriezuma samazināšanās, caurlaidības pasliktināšanās un lokālas sasilšanas.

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

Seku diapazons – no problēmām ar dzinēja pielaišanu līdz ugunsgrēkam.

Problēmu pasliktina fakts, ka bojātā vieta var atrasties zem izolācijas un to pamanīt ir ļoti grūti. Pazīmes var būt savādais izliekums, vada nelīdzenumi, apkususi izloācija, sasilšana.

Nevajag dzīt skrūvgriezi starp spaili un AKB izvadu. Sist ar āmuri – riskanta taktika: atkarībā no sitiena spēka, mīksts svins var vai nu absorbēt triecienu, vai nu nodot to uz trauslo AKB plastmasas korpusu.

Akumulators - ārpus aizdomām?
Akumulatora baterijas pieslēgšanas nianses, jeb nedaudz par «sīkumiem»

Ko iesākt? Pārliecinoties par to, ka saspiedējuzgrieznis ir pietiekoši atslābināts, akurāti ar skrūvgriezi mēģināt paplašināt aili starp spailes spīlēm. Ja tas nelīdz, izmantot nocēlāju. Ideālā – speciālo (battery terminals puller), kura kājiņu forma ļauj izbāzt tās atstarpē starp korpusu un spaili. Starp citu, to pašu nocēlāju var izmantot arī stiklu tīrītāja slotiņas sviras noņemšanai.

Adsorbera vārsts
Jeb kāpēc automobilis raustās gaitā


Viens benzīna automašīnas īpašnieks saskārās ar sekojošu problēmu: tukšgaitas apgriezieni kļuva nestabili, bet braukšanas laikā sāka parādīties kritumi. Problēmas ar barošanu vai aizdedzi? Izrādījās, ka gan barošana, gan aizdedze ir kārtībā. Auto servisā tika pateikts, ka iemesls ir adsorbera vārstā. «Kas tas tāds?» pajautāja spēkrata īpašnieks.

Adsorbera vārsts
Jeb kāpēc automobilis raustās gaitāLasīt talāk

Mūsdienu APK resurss

Pastāv viedoklis, ka mūsdienu automātiskās kārbas, ātrdarbībās vārdā, ir zaudējušas drošības ziņā. Cik lielā mērā tā ir patiesība?

Mūsdienu APK resurssLasīt talāk

Motoreļļu sajaukšana

Visiem zināms, ka sajaukt dažādu marku motoreļļas nav vēlams. Tomēr mēdz būt gadījumi, kad citas izvēles mums nav. Kā piemēru var minēt nepieciešamību pieliet klāt motoreļļu, kad esam tālā ceļā, bet tās markas eļļa, kura jau ir ielieta dzinējā, nav pieejama. Tādos gadījumos aktuāls kļūst jautājums par dažādu marku motoreļļas sajaukšanu. Ir dzirdētas dažādas tā interpritācijas.

Motoreļļu sajaukšanaLasīt talāk

Īsumā par lukturu pulēšanu

Ar laiku, kad noskrējiens ir pārsniedzis 100 000 robežu, dažiem auto lukturu kupoli paliek blāvi. Tas nav traģiski, taču nav arī patīkami: gaisma paliek sliktāka un, šī iemesla dēļ, pastāv iespēja neiziet tehnisko apskati. Vēršoties pēc konsultācijas pie pulēšanas meistariem, mēs noskaidrojām, ka diagnoze «blāvums» ir izārstējama un tam nav nepieciešami lieli līdzekļu un laika ieguldījumi.

Īsumā par lukturu pulēšanuLasīt talāk